Over Middelland

“De angst en de argwaan die mensen voelen tegenover anderen, kun je pas overwinnen als je elkaar toelaat in je leven”

Bas Heijne, NRC 2-1-2016

Middelland in Rotterdam-West is een vooroorlogse wijk, dichtbij het centrum. Het ligt tussen de Heemraadssingel, ’s Gravendijkwal, Rochussenstraat en het spoor. Het is omgeven door zowel groene singels als grote verkeersaders. In 1887 ontwierp ingenieur G.J. de Jongh een stedenbouwkundig plan voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Middelland is een gemêleerde wijk dat ca. 11.000 bewoners en meer dan 175 nationaliteiten telt.

Vanaf de jaren '60 werd Middelland een nieuwe thuisbasis voor arbeidsmigranten die zich vestigden. Ook gold de wijk in de jaren 80 en '90 als buitengewoon onveilig met veel drugsoverlast, een probleem waar bewoners en ondernemers zich, georganiseerd in actiegroepen, fel tegen hebben geweerd. Sindsdien herstelt de wijk zich en weten veel nieuwkomers de weg naar Middelland te vinden.

Met Middland Foto in de binnen- en buitenruimte en de randprogrammering vinden uitwisselingen van verhalen plaats tussen oude en nieuwe bewoners. Samen vertellen we het verhaal van Middelland. Immers, wie het verleden kent, begrijpt het heden beter.